Spelregels

Lees hieronder de spelregels, geschiedenis en tactieken om te dammen!

Dammen

Dammen is een abstract strategie bordspel met twee spelers. Het spel bevat diagonale bewegingen met gelijke stukken. Een stuk slaan is verplicht en doe je door over het stuk van de tegenstander te springen.

Het spel wordt gespeeld door twee spelers die tegenover elkaar aan het spelbord zitten. Elke speler doet om beurt één zet. Dammen wordt gespeeld met twee kleuren (donker en licht), donker begint tenzij anders werd aangegeven.

De stukken mogen zich enkel op de donkere speelvelden begeven. Er kan altijd maar één stuk op een vakje staan. Stukken die geslaan werden worden van het bord afgehaald. De speler die geen stukken meer heeft of niet meer kan bewegen is verloren.

Koning

Als een speler met zijn stuk land in een van de vakjes aan de overkant van het bord, dan wordt dat stuk een “Koning”.

Een koning mag springen of bewegen in alle 4 de diagonale richtingen. Een koning kan niet over zijn eigen stukken springen.

De geschiedenis van dammen

Het bordspel dammen is een van de oudste spellen uit de geschiedenis. De eerste vorm van het spel werd gespeeld tijdens het ontstaan van onze samenleving. Tijdens een archeologische opgraving in de oude stad Ur in Mesopotamië (is nu Irak) werd een bord gevonden dat lijkt op het moderne dambord en dat waarschijnlijk meer dan 5000 jaar oud is.

Het spel Alquerque, een gelijkaardig spel dat zich op een 5×5 bord afspeelt werd al gespeeld in het oude Egypte sinds 1400 voor Christus.

Deze Egyptische versie was zo populair dat met het duizenden jaren bleef spelen. In het jaar 1100 na Christus voerde een innovatieve Fransman wat veranderingen door. Hij speelde het spel op een schaakbord en verhoogde het aantal stukken voor elke speler naar 12. Dit spel werd vaak “Le Jeu Plaisant De Dames” genoemd, omdat het bedoeld was als gezelschapsspel voor vrouwen.

Later werden er meer regels ingevoerd zoals het verplicht slaan van stukken, waardoor deze nieuwe versie “Jeu Force” werd genoemd.

Rond 1550 werden de eerste boeken geschreven over het spel, en in 1756 schreef een Engelse wiskundige een scriptie over dammen. Nudat iemand de regels had opgeschreven won het spel alleen maar meer aan populariteit.

In 1847 was er zelfs een eerste kampioenschap voor dammen. Wat later begonnen fervente spelers in te zien dat bepaalde openingen een voordeel gaven aan een speler. Daarom werd de openingszetten ingevoerd. In tornooien worden de eerste 2 of 3 zetten willekeurig getrokken uit een lijst met openingszetten.

In 1952 werd dan het eerste damspel op de computer gemaakt. Na verloop van tijd werden deze programmas sterker en sneller. De dag vandaag spelen de meeste damcomputers niet volgens een bepaalde strategie, maar rekenen ze gewoon iedere mogelijke zet uit en kiezen dan de best mogelijke zet.

Chinees dammen

Spelregels

Alle spelers zetten om de beurt, in wijzerzin. Je kunt 1 stap zetten in een richting of je kunt over een pion springen. Dit mag zowel je eigen pion zijn als een vijandelijke.
Als je over een pion springt mag je nog meer sprongen maken, in dezelfde of een andere richting. Maar elke sprong moet wel precies over 1 pion gaan. Dit heeft geen effect op de pionnen waarover gesprongen wordt, maar hierdoor kun je met 1 pion wel zeer ver verplaatsen in 1 beurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *